Wayfinding

Find vej intuitivt og sikkert

Hvor er jeg, og hvor skal jeg hen? Wayfinding er visuel orientering, som guider dig intuitivt gennem bygninger og rum. En sammenhængende helhed af skilte, farver, piktogrammer, mønstre og markeringer, som fører dig trygt fra sted til sted og giver dig en positiv oplevelse af arkitekturen undervejs. Hos Aspekt Visuel Kommunikation skaber vi wayfinding, som fungerer optimalt, ser flot ud og profilerer det brand, den virksomhed eller institution, som har hjemme i bygningen.
Skælbækgade oversigtstavle med lejerliste
Se case
Wayfinding i udskåret messing
Rondeller med wayfinding på AAU
Se case
SOHO wayfinding på gulv
Se case
Oversigtstavle til Balder
Det er ikke sikkert, du lægger mærke til klar og tydelig wayfinding i en bygning, for når det virker bedst, bliver du nemlig guidet intuitivt og nonverbalt på vej og kommer nemt derhen, hvor du vil. Til gengæld opdager du helt sikkert, hvis skiltningen ikke fungerer, for det skaber irritation ikke at kunne orientere sig, hvorimod god wayfinding reducerer stress og øger effektiviteten.

Aspekt Visuel Kommunikation skaber wayfinding-strategier til både store komplekse bygninger og mindre arealer, hvor der er behov for en rumlig retningsforståelse. Kan folk komme ind i bygningen flere steder fra? Hvor skal de ledes hen? Er der ønske om at påvirke en bevægelsesadfærd ved at benytte nudging (også kaldet ”det lille kærlige puf”) til fx at holde til højre på trappen eller spritte hænder af?

Det visuelle udtryk skal arbejde sammen med både bygningens arkitektoniske særpræg, stedets materialer og virksomhedens visuelle guidelines. Når vi designer skiltningen, udforsker vi forskellige materialer og bestræber os på at skabe et enkelt, let afkodeligt og unikt visuelt udtryk, som bliver foldet ud både i og uden for bygningen.

Kunsten er at implementere en wayfinding, hvor brugeren ikke er bevidst om de visuelle virkemidler bag, men blot bliver ledt direkte til den ønskede destination. Det er vi eksperter i.
Accenture wayfinding pile på trappe
Se case
Nimb wayfinding i udskåret folie
AECR wayfinding

Sådan arbejder vi med opgaverne


STEP BY STEP
Fase 1 – Rådgivning og projektstyring
Vi er mestre i at skabe optimeret adfærdsdesign og leverer professionel rådgivning gennem hele processen – fra idéoplæg til montering af de færdige løsninger.

Fase 2 – Grafisk design
Det grafiske arbejde udvikler vi ofte i samspil med en fastlagt designmanual. Designet kan få den visuelle orientering til at fremstå som udsmykning – et synligt bindeled mellem det fysiske rum og brugerne.

Fase 3 – Materialevalg
Vi har stor respekt for bygningens arkitektur og vælger materialer med omhu, fordi de kan gøre en stor forskel. Ikke bare for det færdige skiltekoncept, men for hele bygningens udtryk. Materialer kan være ædelmetaller som messing, tombak og stål. Det kan være træ, folie, akryl – eller et mix.

Fase 4 – Produktion
Produktionen i vores eget værksted ligger hos erfarne fagfolk i tæt samarbejde med projektleder og grafiker. Arbejdsgangen sikrer forståelse for opgavens art, og at tidsplan og budget overholdes.

Fase 5 – Implementering + Montering Vores team af uddannede fagfolk arbejder struktureret med implementering og opsætning – ofte med en stram deadline.

Fase 6 – Evaluering
Det er vigtigt at evaluere på det færdige wayfinding skiltekoncept, når alt er integreret, og huset er taget i brug. Fungerer henvisningerne som tænkt, eller skal der evt. tilføjes eller ændres på nogle skilte.